Educația civică, lipsa spațiilor verzi, poluarea, colectarea selectivă și reciclarea dar și infrastructura urbană deficitară sunt principalele probleme identificate la prima ediție a Cafenelei Comunitare Ploiești
Joi, 14 iunie 2022, a avut loc prima ediție a Cafenelei Comunitare Ploiești, organizată de noi, Fundația Comunitară Prahova, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Nicolae Iorga” Ploiești, Fundația „Friends For Friends Foundation”, Observatorul Prahovean, Dada Media Consulting și Prahova Economică.
Evenimentul, organizat în curtea interioară a Bibliotecii Județene „Nicolae Iorga”, a fost moderat de Oana Despa, jurnalist ploieștean și redactor-șef al publicației Buletin de București, creată de Funky Citizens. Întâlnirea, la care au participat aproximativ 40 de ploieșteni din toate mediile sociale, printre care și viceprimarul Ploieștiului, Magdalena Trofin, dar și directorul Teatrului „Toma Caragiu” Ploiești, Mihaela Rus, s-a desfășurat cu prezentări și dezbateri între invitați și participanți.
Scopul primei ediții a Cafenelei Comunitare l-a reprezentat interconectarea celor care doresc să se implice în revitalizarea comunitară a orașului și identificarea principalelor probleme cu care se confruntă ploieștenii. Anterior întâlnirii de joi, noi, la Fundația Comunitară Prahova, am desfășurat un chestionar online prin care ploieștenii, în mod anonim, și-au putut prezenta opiniile cu privire problemele comunitare.
Educația civică, lipsa spațiilor verzi, poluarea, colectarea selectivă și reciclarea dar și infrastructura urbană deficitară sunt principalele probleme pe care ploieștenii le reclamă. Acestea se transpun într-o mare măsură cu problemele reclamate și de cei aproximativ 40 de participanți ai primei ediții de Cafenea Comunitară.
Printre ele, se află:
- Ploieștiul nu este accesibil pentru persoanele cu dizabilități. Participanții susțin că lipsa copiilor cu dizabilități în parcuri este cauzată de faptul pentru că nu pot ajunge acolo, nu pentru că nu există.
- Oamenii nu au toleranță pentru ceea ce se face bine în oraș, sunt cârcotași, comentează negativ legat de orice inițiativă. Ne folosim energia pentru a distruge, nu pentru a construi.
- O bună parte din ploieșteni nu au educație civică, nu își cunosc drepturile, nu își cunosc pârghiile de acțiune și nu fac diferența între administrație și politic.
- Nu avem un oraș primitor pentru turiști, gările și stațiile de autobuz sunt deteriorate.
- Nu avem inițiative civice culturale prin care să valorificăm artiștii ploieșteni renumiți, în afară de programele oferite de Filarmonică și de Teatrul Toma Caragiu.
- Mare parte din ploieșteni nu cunosc orașul și istoria sa, de aceea nu se identifică cu acesta.
Credem că implicarea celor aproximativ 40 de participanți a fost un real succes la această primă ediție și mulțumim tuturor pentru implicare. În perioada următoare, vom organiza întâlniri tematice cu ploieștenii pentru a identifica împreună soluții și oameni cu inițiativă care vor să se implice în aplicarea lor.
În cadrul panelurilor prezentate la prima ediție a Cafenelei Comunitare, au luat cuvântul:
- Isabela Alexe, director executiv al Fundației Comunitare Prahova, scopul întâlnirilor de Cafenea Comunitară,
- Radu Simionescu, consilier local, a prezentat demersul de bugetare participativă realizat în colaborare cu colegii și proiectul Ploiești Capitală Tineretului
- Claudius Dociu, ziarist, membru UZPR și moderator al grupului Poliția Civică, alături de Andi Enache și Daniel Costache.
- Marcu Georgiana Cătălina – este din comuna Pleașa, a câștigat în 2015 premiul pentru campania „Transport mai bun pentru cetățenii din satul Pleașa”: ușurarea condițiilor de transport în comun pentru locuitorii satului Pleașa din jud. Prahova la Gala Premiilor Participării Publice.
- Cristina Toma Cochinescu – fondator al Asociației Mozaic Comunitar și membru al Asociației Mitică Apostol Ploiești, prin care oamenii din cartier și-au unit vocile și forțele pentru a genera schimbarea pe care și-o doresc cu toții.
- Alex Călinoiu – jurnalist Telegrama, inițiator al campaniei #sepoate, prin care documentează și propune soluții menite să facă viața mai bună locuitorilor din Ploiești.
- Ștefan Vlăsceanu – este parte a echipei Observatorul Prahovean din anul 2013. Cunoaște problemele curente ale orașului și se implică în aducerea acestora în atenția administrației locale și a factorilor decizionali. Este unul dintre puțini ziariști locali care mai fac teren, pe bune.
- Danina Arsene – Fundația Friends For Friends a canvasul de lucru care va fi folosit în următoarele întâlniri.
Ce este Cafeneaua Comunitară Ploiești
Cafeneaua Comunitară este locul unde oamenii cu inițiativă din Ploiești se pot implica activ în viața orașului. Credem că o comunitate locală puternică este cheia dezvoltării și prosperității urbane, iar o comunitate puternică are nevoie de fiecare dintre noi. Cafeneaua Comunitară Ploiești este un proiect civic dedicat comunității în care trăim, prin care ne dorim să facem mai mult decât să aducem la aceeași masă persoane care doresc să se implice. Împreună, vom identifica, incuba și implementa soluții pentru problemele actuale ale Ploieștiului. Încurajăm ploieștenii să ne spună problemele cu care se confruntă pe site-ul https://revitalizare.fundatiacomunitaraprahova.ro.