fbpx

Dezbaterea ‚Apa caldă și sistemul de termoficare din Ploiești, încotro?’

Fundația Comunitară Prahova, împreună cu Dada TV și partenerii media locali au organizat pe data de 13 septembrie 2022, timp de 2 ore o nouă întâlnire de Cafenea Comunitară, unde au fost puse în discuție 2 probleme urgente ale comunității: apa caldă și agentul termic.  

Evenimentul a avut loc în sala de conferințe din Sudarc Business Center (fosta clădire Consproiect) și a putut fi urmărit LIVE pe pagina de Facebook a Fundației Comunitare Prahova, pagina de Facebook Observatorul Prahovean, canalul de Youtube – Ploiestii și postul TV – Ploiești TV. Peste 200 de ploieșteni au vizionat transmisiunea live pe pagina Fundației Comunitare Prahova, iar aproximativ 40 de cetățeni, consilieri locali și oameni politici au fost prezenți fizic la eveniment. Intreaga înregistrare poate fi vizionată AICI.  

Dezbaterea a fost  moderată de către jurnaliștii Oana Despa și Claudius Dociu, iar din partea autorităților implicate în problema apei calde și a sistemului de termoficare au participat Virgiliu Daniel Nanu, Prefectul Județului Prahova, Cristian Apostol, Vicepreședintele Consiliului Județean Prahova, Andrei Liviu Volosevici, Primarul Municipiului Ploiești, Eugen Cristescu, Președintele Uniunii Asociațiilor de Proprietari Prahova și Rizea Daniel, Inspector Sef Inspectia Teritoriala ISCIR Brasov. Scopul acestei întâlniri a fost de a crea un cadru de dialog în care să deschidem conversații alături de autorități publice, presă și comunitatea în care trăim privind problema sistemului de termoficare și a sistemului de apă caldă din Ploieștiului. La finalul acestei dezbateri avem urmăatoarele concluzii din partea autorităților locale:

 
Având in vedere realitatea tehnică mi-aș dori să avem o variantă tehnică de lucru, pe care să știm că ne putem baza și, totodată, în funcție de această variantă tehnică să vedem care este forma legală de a ajunge acolo. Dacă nu începem să stabilim ce înseamnă tehnic soluția și nu o îmbrăcăm cu latura juridică, nu o să ajungem la nicio variantă. Ce am dedus din această discuție: cazanele 5 și 6 mai devreme de 3 luni nu pot fi puse în funcțiune, vom depăși 1 noiembrie. CAF 2 necesită și el reparații. Trebuie să stabilim în ce direcție trebuie să mergem astfel încât la 1 noiembrie, sau cel târziu până atunci, să avem și căldură și apă caldă. Mă ofer să sprijin orice variantă tehnică și juridică.
Virgiliu Nan
Prefectul Județului Prahova
 
La acest moment nu exista doar o singură entitate, există Consiliul Județean, există Consiliul Local, ambele foruri au decis un drum de urmat. Iar acest drum de urmat este, așa cum s-a solicitat, cedarea CET-ului către Ploiești și înființarea acestei societăți. Dacă această societate se va înființa în timp cât mai scurt, are toate șansele ca până pe 15 octombrie, hai să spunem 1 noiembrie, să furnizeze apă caldă cât și căldură. Noi am mai avut o întâlnire împreună cu Primăria și Prefectura și ca ultim punct rămăsese să avem o întâlnire în afara părții executive ca aparatele, atât al Primăriei cât și al Consiliului Județean, să găsească o cale legală de a merge mai departe. Fac invitația ca mâine la ora 9.00 să continuăm această discuție.
Cristian Apostol
Vicepreședintele Consiliului Județean Prahova
 
Mie mi se pare foarte clar că soluția tehnică va fi să închiriem (cazane de apă fierbinte) și pentru asta trebuie să începem niște proceduri. Haideți să le începem! Iar procedurile le putem începe într-o formulă juridică printr-o AGA ADI Termie care să dea direcția.
Andrei Liviu Volosevici
Primarul Municipiul Ploiești
 
În momentul în care se dă drumul la treabă, cel puțin trei luni de zile va mai dura (reparația) pentru CAF 5 și 6, iar CAF 2 o lună. CAF 2 poate da apă caldă după reparații. Legal, în hârtii, el poate să funcționeze, dar starea lui este jalnică. Referitor la reparația CAF 2 (Cazan de apă fierbinte), în funcție de firma care va fi aleasă, dar va trebui să fie o firmă chiar puternică, lucrând două sau trei schimburi, mai devreme de trei – patru săptămâni nu termină.  După reparație procedura este să se adreseze CNCIR, compania care verifică. Pentru montarea cazanelor închiriate, mai devreme de trei săptămâni nu cred că se va termina. Dar pot fi în paralel, pot fi doar trei săptămâni.
Rizea Daniel
Inspector Șef Inspecția Teritorială ISCIR Brașov

Cetățenii prezenți în sală au avut posibilitate de a adresa întrebări în scris autorităților locale competente pentru a rezolva această criză comunitară. Întrebările lor sunt:

 1. Pentru a funcționa un oraș este nevoie de utilități. Există un departament/direcție in primărie care se ocupă de asigurarea corespunzătoare a utilităților? Ce studii au acești oameni care lucrează în acest departament?
 2. Există un  plan/proiect de urmărire prezentă si de perspectivă, privind funcționalitatea si capacitățile de asigurare a facilităților necesare funcționării termice a orașului?
 3. De ce nu s-a comunicat de către firma de termie și Primăria Ploiești că urmează să inchidă apa? Nu s-a putut crea o comunicare între cei implicați?
 4. Orașul are  nevoie de o Agendă Publică a administrației și de o comunicare transparentă către cetățeni și comunitate. Oare nu se poate acest lucru și la Ploiești?
 5. Având în vedere situația actuală, există o strategie pe viitor care să preîntâmpine o situație asemănătoare?
 6. Când se va da drumul la agentul termic? Ce firmă va continua după ce se dă drumul la agentul termic? Ce preț va fi la gigacalorie?
 7. Având în vedere că până în prezent nu s-au demarat lucrările de refacere a cazanului și a faptului că va expira și autorizația ISCIR, cum considerați dumneavoastră că se va rezolva această situație? Care este termenul minim de rezolvare?
 8. De ce s-a susținut că nu este nevoie de reparații și ulterior s-au alocat bani?
 9. Cum putem avea acces la instalațiile CET?
 10. Oare nu ar trebui ca prefectul județului să instituie situația de urgență? Vorbim de un oraș întreg.
 11. Dacă nu era oprirea asta, cum ar fi funcționat utilajele astea acum?
 12. O să acorde primăria subvenții pentru instalarea de CT așa cum s-a intâmplat în alte orașe?
 13. În ce condiții ne putem deconecta de la sistemul centralizat de termoficare?
 14. Ce facem cu HCL 353/30.09.2011? Ce soluții alternative propun aleșii noștri pentru încălzire?

Fundația Comunitară Prahova va transmite întrebările autorităților ce au luat parte la întâlnire și va reveni cu răspunsurile primite

 
Nu avem o concluzie clară în privința soluțiilor pentru alimentarea pe termen lung a orașului, dar s-au desprins două idei clare. Pe de o parte, ca să existe căldură și apă caldă în această iarnă, cât mai devreme, e nevoie de o soluție de compromis – fie închirierea a două cazane, fie repararea instalațiilor existente cât mai urgent. Ambele, nu rezolvă problema decât temporar, iar asta e posibil, doar dacă și Primăria și Consiliul Județean colaborează. Responsabilitatea, ca și conductele, e împărțită. Pe termen lung, cred că trebuie găsită o altă soluție. Costul gigacaloriei demonstrează că acest tip de sistem centralizat nu e eficient, iar imposibilitatea autorităților locale de a gestiona problema cu atât mai mult.
Oana Despa
jurnalist
 
Cred ca aspectul cel mai important al dezbaterii din cadrul Cafenelei Comunitare este ca i-a adus împreună pe reprezentanții unor instituții care n-au mai comunicat real în ultimele săptămâni. Este un pas, poate timid, dar sigur important, de a reveni la masa dialogului, singurul mod în care se pot găsi soluții reale. În plus, faptul că discuțiile au avut loc în fata ploieștenilor le-a dat acestora ocazia să tragă propriile concluzii, atât în ce privește posibilele soluții, dar și în privința modului în care acționează cei aleși să gestioneze problemele comunității. Personal, le mulțumesc tuturor celor care au participat, ca vorbitori sau in public, la acest exercițiu de dialog.
Claudius Dociu
jurnalist
 
A doua întâlnire de Cafenea Comunitară la Ploiești a abordat problema care ne afectează pe toți, furnizarea apei calde și a căldurii în orașul nostru, în prag de iarnă. Împreună cu oamenii din comunitate, care au fost interesați de acest subiect, și cu partenerii din presa locală, ne-am așezat la masa discuțiilor alături de autoritățile locale pentru a înțelege cum s-a ajuns în această situație și care pot fi soluțiile. Mulțumim tuturor participanților care s-au alăturat acestui demers civic, apolitic și echidistant. Deși prin întâlnirile de Cafenea Comunitară căutăm soluțiile care țin de noi ca cetățeni, soluția apei calde nu ține de noi. Însă ține de noi să fim prezenți în viața orașului și să ne manifestăm nemulțumirile, să punem întrebările care contează, să urmărim ca demersurile autorităților să se realizeze în interesul cetățenilor.
Isabela Alexe
director executiv Fundația Comunitară Prahova

Această ediție de Cafenea Comunitară a fost organizată cu sprijinul Dada TV, Ploiesti TV, Grupul Observatorul Prahovean, Ploiestii.ro, Prahova Economica, Ziarul Ploieștii, Actualitatea Prahoveană, DePrahova.ro, Telegrama, Stiri Actuale, Radio Prahova, Magic FM, GazetaPH.ro, Ziarul Incomod, Prahova-news.ro și infoploiesticity.ro

Despre Cafeneaua Comunitară Ploiești

Gândit ca un spațiu de găsit soluții pentru oraș, Cafeneaua Comunitară face parte din „Fondul pentru Revitalizare Comunitară” și este o platformă de dialog și inițiative civice dedicate Ploieștiului. Este locul care aduce cei mai importanți membri ai comunității locale la aceeași masă, la o cafea bună, să vorbim despre ce dorim de la acest oraș. Și să facem lucrurile să se întâmple. Împreună.

Cafeneaua este locul din care pleacă inițiative, care unește probleme cu soluții, deschide căi de dialog, ne dă încredere că se poate, ne dă energie, ne inspiră. Într-un cuvânt, trezește Ploieștiul la viață.

Credem că o comunitate locală puternică este cheia dezvoltării și prosperității urbane, iar o comunitate puternică are nevoie de fiecare dintre noi. Tocmai de aceea, noi, Fundația Comunitară Prahova lansăm Cafeneaua Comunitară Ploiești, un proiect civic dedicat comunității în care trăim, prin care ne dorim să facem mai mult decât să aducem la aceeași masă persoane care doresc să se implice. Împreună, vom identifica, incuba și implementa soluții pentru problemele actuale ale Ploieștiului.

Despre Fundația Comunitară Prahova

Fundația Comunitară Prahova unește cauzele care contează cu oamenii cărora le pasă. Prin programele și evenimentele pe care le organizăm, unim resursele locale (timp, expertiză, fonduri) cu cele mai importante nevoi, pentru a susține proiecte inovative, care transformă județul nostru într-un loc în care ne dorim cu toții să trăim.

www.fundatiacomunitaraprahova.ro

Lasă un comentariu

Din 2013, prin programele și evenimentele pe care le desfășurăm, unim resursele locale cu cele mai importante nevoi locale, pentru a susţine proiecte inovative, care transformă judeţul nostru într-un loc în care ne dorim să trăim.

Link-uri utile