fbpx

Poți atinge infinitul?

Poți atinge infinitul?

un articol de Claudius Dociu și publicat cu sprijinul Romanian-American Foundation

De departe, se zăresc flăcările înalte ale focului de tabără, car par să lumineze dealul. Dacă te apropii, însă, și îi vezi pe cei strânși în jurul lui, îți dai seama că lumina adevărată vine din privirile lor, ba poate chiar mai de departe, din inimile lor tinere și pline de energia vârstei marilor speranțe. Iar când îi auzi cum fredonează împreună versurile lui Dinu Olărașu, “N’ai nevoie de foarte multe/ Ca sa fii fericit/ E de ajuns o mână de prieteni/ În asfințit/ N’ai nevoie de foarte multe/Ca sa fii fericit/ E de ajuns un cântec, de ajuns/Și puțin infinit”, realizezi că există momente când infinitul nu mai pare de neatins și că, în general, dacă ai alături parteneri pe care poți conta, orice idee poate prinde viață și orice scânteie se poate transforma într-un uriaș foc de tabără.

Tinerii din povestea noastră sunt doar o parte dintre participanții la “Keep Calm and Speak in Public”, un proiect ambițios al Fundației Comunitare Prahova și Cerc Băicoi, susținut fără rezerve de compania OMV Petrom.
Dedicat liceenilor din mai multe localități prahovene, proiectul își propune ca, ajutându-i pe aceștia să stăpânească arta vorbitului în public, să le ofere tinerilor o serie de abilități utile pentru tot restul vieții, indiferent de drumul pe care vor alege să îl urmeze.

Gestionarea emoțiilor, folosirea argumentelor, pregătirea unei prezentări, utilizarea eficientă a tuturor tipurilor de comunicare sunt doar câteva dintre lucrurile folositoare pe care aproape 80 de liceeni din Băicoi, Câmpina și Urlați le-au învățat în acest fel și le folosesc acum de fiecare dată când trebuie să-și expună ideile în public.
Mai mult, însă, pentru că proiectul a fost gândit de inițiatorii săi ca unul pe termen lung, o parte dintre cursanți au devenit la rândul lor traineri pentru colegii lor de liceu, în cadrul Cluburilor de vorbit în public pe care le-au înființat în liceele “Constantin Brâncoveanu” din Urlați și „Nicolae Grigorescu” din Câmpina.

Astfel, bulgărele se rostogolește și povestea merge mai departe, grație acestor tineri entuziaști, cărora „Keep Calm and Speak in Public” le-a oferit nu doar “o trusă cu unelte”, dar și ocazia de a-și exprima din plin potențialul.
Proiectul a demarat în 2015, când a și obținut finanțare prin Campionatul de voluntariat OMV Petrom, și, după cursurile din Băicoi și Urlați, susținute de trainerii Alin Radu si Claudius Dociu, în februarie 2016, cu sprijinul Cerc Băicoi, s-a organizat la complexul “Satul Prunilor” din Pietroșița o tabără pentru 20 de liceeni, selectați dintre cei 50 înscriși la curs.

Aici, timp de cinci zile, tinerii au putut aprofunda secretele vorbitului in public alături de numeroșii specialiști care s-au alăturat echipei de voluntari, de la actorul Radu Ciobănașu la Carmen Ivanov, probabil cea mai cunoscută profesoară de dicție din țară, autoarea mai multor manuale de dicție pentru copii și adulți și fondatoarea dicție.ro.
Tot aici s-a născut și ideea Clubului de Public Speaking de la Urlați, unde liceenii se întâlnesc săptămânal cu colegii pasionați de dezvoltarea personală și exersează vorbitul în public, ajutați de fiecare dată când e nevoie de echipa proiectului.

Pentru Mădălina Brașoveanu, care s-a implicat din partea OMV Petrom, din prima clipă în susținerea acestei inițiative, dincolo de cunoștințele dobândite astfel, ,,Cursurile, tabăra și mai ales clubul înființat de liceeni pentru exersarea lor reprezintă o serie de experiențe care îi învață pe acești tineri să fie creativi, să se exprime liber și astfel să devină în viitor persoane implicate în colectivul în care vor lucra și în comunitatea din care fac parte.”
La fel s–a întâmplat, de altfel și la Campina, unde în anul următor 30 de liceeni de la Colegiul National „Nicolae Grigorescu” au participat la cursurile din cadrul proiectului. 10 dintre aceștia s-au întâlnit în vacanța de vară, în a doua ediție a Taberei de vorbit în public, cu 10 dintre membrii clubului din Urlați.

Pentru ca povestea să fie și mai frumoasă, cursurilor de improvizație (traineri: Radu Ciobănașu și… ) sau de lucru cu emoțiile – susținut de Gabriela Maalouf, exercițiilor practice și jocurilor educative li s-a adăugat de această dată o competiție de Public Speaking, dotată cu premii consistente, precum un laptop, o tabletă sau un Kindle.

O competiție fără învinși, dar cu mulți învingători în lupta cu propriile limite. O întrecere din care toți cei înscriși au învățat câte ceva care îi va ajuta pe viitor să se exprime cu mai mare ușurință, mai convingător și mai plini de încredere în ei, întrucât , așa cum au spus-o chiar ei, “Câtă vreme îți dorești să comunici cu ceilalți, nu trebuie să-ți fie teamă de greșeli, nu ai de ce să să îți faci griji despre ce vor crede cei din fața ta! Important e să simtă că faceți cu toții parte din aceeași echipă, a celor care doresc să învețe lucruri noi și folositoare.!”

Iar această echipă crește văzând cu ochii, pentru că lumina de pe dealul de la începutul poveștii noastre este încă vie în inimile tinere și entuziaste ale liceenilor noștri. Odată întorși în toamnă la școală, ei și-au mobilizat colegii, atât la Urlați, cât și la Câmpina, pentru încă un an în care vorbitul în public îi va strânge împreună pe cei ce vor să fie mâine mai buni decât astăzi. Keep Calm, așadar, pentru că proiectul “Speak in Public” este de acum pe mâini bune!

Lasă un comentariu

Din 2013, prin programele și evenimentele pe care le desfășurăm, unim resursele locale cu cele mai importante nevoi locale, pentru a susţine proiecte inovative, care transformă judeţul nostru într-un loc în care ne dorim să trăim.

Contact

Strada Emile Zola nr. 8, Turnul cu Ceas - etaj 4 , Ploiesti, Romania