Fondul Științescu, antrenor de fapte bune. Expotehnica: „Copiii trebuie sprijiniți pentru că sunt lacune mari în sistemul educațional!”
14 April 2021
Povestea din spatele Fondului de Burse și Mentorat. O cauză care contează
6 May 2021

Fondul de Burse și mentorat, derulat de Fundația Comunitară Prahova, a prins viață, într-o nouă ediție, alături de sponsori și de comunitatea locală. Un program care schimbă destine ale unor copii, adolescenți și tineri. Numitorul comun îl reprezintă implicarea și faptele bune. 15 elevi din Prahova cu rezultate foarte bune la școală, grație programului, își pot urma visurile. Fiecare beneficiar va primi o bursă în cuantum de 2.400 de lei.  Elevii câștigători și-au făcut planuri cu privire la destinația sumelor.

Fondul de Burse și Mentorat este un program destinat elevilor din Prahova, cu rezultate bune la școală, dar care se confruntă cu anumite probleme de ordin material.

La această ediție, beneficiari sunt 15 elevi din mai multe localități din județ, atât din mediul urban, cât și rural, care pot deveni modele ale generației viitoare.

Este vorba despre 15 copii, adolescenți și tineri perseverenți, valoroși la o materie anume sau într-un domeniu, care vor fi sprijiniți pentru ca visurile lor să devină realitate.

Mentorat, „motoare” în comunitate

Programul Fondul de burse și mentorat, derulat de Fundația Comunitară Prahova, se adresează elevilor înscriși la o unitate de învățământ din județ, din clasele V-XII, copii, adolescenți și tineri care, pentru dezvoltarea personală și profesională, au nevoie de susținere. Iar acest lucru a fost posibil ca urmare a mișcării generate de Fundația Comunitară Prahova, care a reușit să atragă sprijinul sponsorilor și implicarea comunității locale.

Succesul programului este direct proportional cu implicarea celor care s-au alăturat acestei inițiative. Iar când gândurile bune se strâng laolaltă nimic nu este imposibil.

Investiția de astăzi, însă, este pe termen lung, pentru că această etapă va continua cu transformarea beneficiarilor în mentori pentru alți copii. Pentru că, până la urmă, succesul unui astfel de program continuă în comunitatea locală.

Implicare pentru generația viitoare

Procesul de jurizare pentru selectarea celor 15 elevi beneficiari a avut loc în două etape.  Cei cinci membri care au făcut parte din componența juriului, Diana Coleșiu – dezvoltatăr imobiliar Equilimbrum Residence, profesor Daniela Burlacu, președintele Fundației Comunitare Prahova, Eugenia Popovici – psihoterapeut, Mădălina Monica Tuinete – responsabil Cerc Educativ Colegii, Licee Prahova în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Prahova, și Mihai Nicolae, jurnalist Observatorul Prahovean, au avut o sarcină grea, decizia finală fiind una dificilă, având în vedere că toți cei 44 de elevi care și-au depus dosarul de înscriere merită să fie ajutați.

Visuri transformate în realitate

Ce poate fi mai frumos decât transformarea visurilor în realitate? Bucuria nu poate fi exprimată în cuvinte. Bianca Dăniță, manager programe în cadrul Fundației Comunitare Prahova, a surprins bucuria și emoția primelor șase elevi care, în baza scrisorilor de motivație, dar și a recomandărilor de la școli, au fost selectați drept beneficiari ai burselor în cuantum de 2.400 de lei, fiecare. Cristina, de exemplu, își dorea de mult timp un pian, pentru că vrea să devină profesor de muzică, iar lipsa instrumentului muzical ar fi făcut imposibil ca visul tinerei să se materializeze. Elena vrea să meagă într-o tabără de engleză. Ioana își dorește să se pregătească suplimentar, dar și să picteze, iar pentru asta are nevoie de materiale. Are nevoie de acuarele, de pânză, de planșe, de uleiuri și creioane speciale, de acea trusă de bază a oricărui pictor. Roxana vrea să facă pregătire ca să poată intra la facultate. La fel și Ștefan, în timp ce Mihnea își dorește un laptop. Alți nouă elevi din județ au prezentat proiecte care s-au dovedit câștigătoare.

Roberta Cristina Zinca, clasa a XI, Colegiul de Arta Carmen Sylva Ploiești: „Am aplicat pentru această bursă deoarece vreau să-mi achiziționez un instrument muzical ca să-mi pot îndeplini visul. Vreau să devin profesoară de pian și istoria muzicii ori aici, la Liceul de Artă, ori în cadrul Universității, după studii avansate. Pentru acest lucru aveam nevoie de un pian ca să pot da admiterea și să pot să reuși să intru la Conservator. Din păcate nu am avut posibilitatea de a-mi achiziționa un instrument muzical în acest timp și, cu ocazia acestei burse, asta îmi doresc să obțin. Colegii mei au trimis Consiliului Elevilor și așa am aflat despre bursă”.

Elena Minculescu, clasa IX, Liceul Teoretic Grigore Tocilescu Mizil: „Am aplicat în cadrul acestei burse deoarece mi-am dorit întotdeauna să particip în cadrul unei tabere în limba engleză pentru că m-a pasionat întotdeauna cultura altor țări, mai ales a Statelor Unite ale Americii.  Dacă mai am șansa cu siguranță voi mai aplica”.

Ioana Ciurla, clasa VII, Colegiul Ferdinand I Măneciu: „Cu această bursă aș vrea să-mi cumpăr materiale școlare, informative și materiale pentru pictură, pentru că îmi place foarte mult să pictez. Aș vrea să fac picturi”.

Roxana Cîrjan, clasa XII, Colegiul Economic Virgil Madgearu Ploiești: „Am aflat de această bursă în urma unui mesaj trimis de o colegă. Banii îi voi folosi pentru pregătirea suplimentară, pentru admiterea la facultate și pentru achiziționarea unui dispozitiv pentru orele on-line”.

Stefan Carol Marian Popescu, clasa XII, Colegiul Economic Virgil Madgearu Ploiești: „Am aflat de acest program în urma trimiterii unui mesaj de către o colegă pe grupul clasei cu un articol despre acest program și mi-aș dori ca să folosec acești bani în vederea decontării pregătirii pentru examenul de Bacalaureat, pentru că sunt clasa a XII-a, sau pentru achiziționarea unui nou laptop pentru că presupun că și la facultate orele vor fi on-line”.

Mihnea Teodorescu, clasa XI, Colegiul Național A. I. Cuza Ploiești: „Am aflat de această bursă de la doamna diriginte care a trimis un mesaj pe grupul clasei și voi folosi banii pentru achiziționarea unui laptop, care îmi este necesar pentru a învăța programele Photoschop, editare video și de designer”.

Fondul de Burse și Mentorat este un program al Fundației Comunitare Prahova, susținut de COLEN – Antreprenor general în construcții, Equlibrium Residence Ploiești, Cormistin, SEVA, Centrul de Educație și Cercetare Româ/no-Filandez Ploiești, Faxmedia Consulting, BRITT Structure, Inspectoratul Școlar Județean Prahova și Observatorul Prahovean – Știri din Ploiești & Prahova.

Lista celor 15 bursieri ai primei ediții aFondului de Burse și Mentorat:

NrNumeUnitate de invatamantClasa
1Antimiu LoredanaPloiesti – Colegiul National I L CaragialeCls a XI-a
2Cirjan RoxanaPloiesti – Colegiul Economic Virgil MadgearuCls a XII-a
3Mateiu VioletaUrlati – Liceul Teoretic Brancoveanu VodaCls a XI-a
4Popescu Stefan Carol-MarianPloiesti – Colegiul Economic Virgil MadgearuCls a XII-a
5Constantin Cristian IonutBreaza – Liceul Teoretic Aurel VlaicuCls a XII-a
6Oprea AlexandruPloiesti – Colegiul National Mihai ViteazulCls a XI-a
7Alexandru Florentin IonutPloiesti – Colegiul Economic Virgil MadgearuCls a XII-a
8Ratescu AnaManeciu – Scoala Gimnaziala Manceiu PamanteniCls a VII-a
9Zinca Roberta CristianaPloiesti – Colegiul de Arta Carmen SylvaCls a XI-a